...průvodce světem zahrádek


CHCETE BÝT ZDRAVÍ? PŘEČTĚTE SI PŘEHLED NEJZDRAVĚJŠÍCH POTRAVIN SVĚTA

21.02.2013 10:50

Zdravé stravování má prý nemalý podíl na tom, zda jsme zdraví a jak vypadáme. Tvrdí to alespoň američtí vědci, kteří zveřejnili seznam 50 nejzdravějších potravin. A protože řada z nich právě dozrává v našich zahradách, připomeňme si žebříček těch NEJ. Vybíralo je 14 odborníků z různých amerických institucí.

Nejzdravější je čistá VODA. Ženy by měly vypít 2,7 litru denně, muži dokonce o litr více. Voda následně udrží vaši pleť jemnou, paměť svěží, navíc chrání i klouby a dokonce pomáhá hubnout. Nemluvě o tom, že bez vody by v organismu nemohly probíhat klíčové procesy.

Díky JAHODÁM předejdete žaludečním vředům. Tyto sladké bobule obsahují málo kalorií, mají vitamin C, obsahují hodně vlákniny. Jahody také chrání žaludek a mohou se používat k léčbě žaludečních vředů.

Nejvíce antioxidantů obsahují BORŮVKY. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, jejich konzumace snižuje riziko cukrovky, zpomaluje proces stárnutí či zlepšuje motorické schopnosti člověka.

Konzumace MANDLÍ snižuje riziko nemocí srdce o 30 procent, jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, pro srdce zdravého tuku, antioxidantů, vitaminů i minerálů. Je nezbytné dát si ale pozor na velikost porcí. Mandle totiž obsahují hodně kalorií, a proto bychom neměli sníst více než 23 oloupaných mandlí. Čtvrt hrnku mandlí má asi 100 mg hořčíku, který má příznivý vliv na cévy a srdce, dále 257 mg draslíku, který pomáhá snížit vysoký krevní tlak.

Sladké TŘEŠNĚ nám pomůžou rychleji usnout, údajně napomáhají při regeneraci po fyzické námaze. Mají hodně vitaminů A a C, železo a jsou nízkokalorické.

Paměť si posílíte pojídáním OSTRUŽIN a MALIN, některé průzkumy tvrdí, že pomáhají proti zapomínání ve stáří a pomáhají také při léčbě rakoviny. Toto ovoce je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu C.

POMERANČE a podobné plody jako například grepy jsou rovněž zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a samozřejmě vitaminu C. Pomeranče jsou důležité pro imunitu, napomáhají hojení ran i vstřebávání železa.

Největším bohatstvím RAJČAT je látka lykopen, která pomáhá v boji proti rakovině, a to hlavně u prostaty, plic a žaludku.

PISTÁCIE jsou nejen oblíbená pochoutka, ale obohatí váš organismus o bílkoviny a vlákniny. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu B6, tiaminu, mědi či fosforu. Nejnovější výzkum také dokládá, že konzumace pistácií může vést ke snižování tlaku ve stresových situacích.

Vynikajícím zdrojem pektinu – látky, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, jsou JABLKA. Toto ovoce obsahuje quercetin, který má protizánětlivé účinky a pomáhá při léčbě respiračních onemocnění.

Na dalších místech jsou špenát, brambory, olivový olej, tmavá čokoláda, vejce, brokolice, avokádo, sladké brambory, ovesná kaše, vlašské ořechy a padesátku nejzdravějších a lidskému organismu nejprospěšnějších potravin uzavírá kefír.

—————

Zpět