...průvodce světem zahrádek


JEMNÁ KRÁSA Z TEXASU

22.02.2013 15:00

I když gaura pochází z amerických prérií, své místo si postupně nachází i v našich zahradách. Její dlouhé výhonky obsypané bílými drobnými květy se uplatní na záhonu spolu s dalšími trvalkami a letničkami, gaura ovšem vynikne i jako solitér.

Tato trvalka patří mezi nejvytrvaleji kvetoucí rostliny. Bílé nebo růžové květy se začínají objevovat na začátku června a poslední je možné vidět ještě v těchto říjnových dnech. Její květy tvoří čtyři výrazné kališní plátky a dlouhé růžové či bílé tyčinky a jsou uspořádány v jemných štíhlých klasech.

Rostlina je odolná vůči slunečnímu úpalu. V zimě se ale může stát, že vymrzne, a tak je zapotřebí květině zajistit vhodný kryt. Gauru před mrazy chráníme bohatou mulčovací vrstvou ze štěpky, listí, slámy či kůry.

Asi z dvaceti druhů se u nás nejčastěji pěstuje Gaura lindheimeri zvaná svíčkovec. Tenké převislé stonky pokryté jemnými chloupky vyrostou až do 60 centimetrů a tvoří řídké keříky. Gaura vynikne v kombinaci s rostlinami, které mají modré květy, například s pomněnkou, šalvějí, ale i s hortenzií, dračíky, lobélií, může se vysadit i před kapradiny.

Rostlina má ráda vlhkou, ale propustnou půdu, daří se jí na slunečním místě, po zakořenění dobře zvládá i období sucha. Hojnost květů a délka období, kdy kvete, závisí od množství živin v půdě, je proto dobré ji přihnojovat hnojivem na kvetoucí rostliny. Gaury lze dobře množit řízkováním na podzim nebo ještě lépe na jaře z matečných rostlin zimovaných při teplotě 5 až 7 °C. Nově prorůstající výhony snadno zakořeňují.

Gauru je možné pěstovat i na balkonech ve větších květináčích. Kombinovat se dá s různými balkonovými letničkami, případně trvalkami, musíme ovšem počítat s tím, že v nádobách jsou rostliny o polovinu menší než na záhonech. 

Tato trvalka pochází ze Severní Ameriky, jejím domovem jsou dlouho i krátkostébelné prérie.

Vyberte si odrůdu:

Bílé květy - Karalee White, The Bride, My melody, White Dove

Světle růžové květy - Siskiyou Pink, Geyser, Cherry Brandy, Heavens Harmony

Květy se dvěma odstíny růžové - Passionate Rainbow

Tmavě růžové květy - Crimson Butterfly, Roby Ruby, Sunset Dream

Žlutě panašované listy - Corries Gold

—————

Zpět