...průvodce světem zahrádek


Omáčky

16.02.2013 17:24

Švestková omáčka ( klevela )

150 g vypeckovaných švestek, 1/4 lvody, 15 g cukru, 1/2 lžičky škrobové moučky, citrón   Švestky umeleme na masovém strojku nebo je rozvaříme a prolisujeme. Trochu podlijeme vodou, přidáme cukr a povaříme. V troše vody rozmícháme škrobovou moučku, přilijeme ji do švestek a povaříme. Nakonec...

—————

16.02.2013 17:23

Povidlová omáčka

20 g másla, 5 g  hladké mouky, 1/8 l vody, 100 g švestkových povidel, podle chuti cukr a špetka skořice   Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zředíme ji trochou vody a povaříme. Pak v ní rozmícháme hustá povidla a necháme přejít var. Podle toho,  jak byla povidla slazena, omáčku...

—————

16.02.2013 17:22

Mléčná majonéza

2 dl mléka, sůl, 1 lžička škrobové moučky, 1 žloutek, citrónová šťáva, špetka cukru   Do vařícího osoleného mléka vmícháme v troše studeného mléka rozmíchanou škrobovou moučku a za stálého míchání povaříme asi dvě minuty. Do zahoustlé omáčky vmícháme žloutek a ochutíme citrónovou šťávou a...

—————

16.02.2013 17:21

Jablečný křen

Sůl, cukr, ocet, 1 jablko, 10 g strouhaného křenu   Připravíme si trochu vody nebo prochladlé hovězí polévky, podle chuti osolíme, ochutíme cukrem a octem. Do této zálivky nastrouháme jablko a kousek očištěného křenu. Podáváme k masu nebo k uzenině, ovšem jen větším dětem. Křen nesmí pálit....

—————

16.02.2013 17:21

Tvarohová majonéza

1 žervé nebo 100 g jemného tvarohu, sůl, špetka práškového cukru, 1 žloutek, 50 g oleje, asi 5 lžic mléka, 1/2 citrónu   Žervé nebo tvaroh třeme se solí a cukrem, přidáme žloutek a za stálého míchání po částech olej a mléko. Pro děti je tato majonéza lehčí než olejová. Použijeme ji nejen na...

—————

16.02.2013 17:20

Šípková omáčka

2 lžíce šípkového protlaku, 1 dl vody, 1/2lžičky škrobové moučky, špetka soli, 15 g cukru, citrónová šťáva   Šípkový protlak zahřejeme s vodou, přidáme v troše vody rozkvedlanou škrobovou moučku a krátce povaříme. Pak přidáme sůl, cukr a podle chuti trochu  citrónové šťávy. Omáčku...

—————

16.02.2013 17:19

Rajčatová omáčka

10 g másla, 20 g g mouky, 1/8 l masového vývaru, 2 větsí rajčata nebo rajčatový protlak, sůl, 2 kostky cukru   Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme vývarem, přidáme rozkrájená rajčata a nejmémě 20 minut povaříme. Omáčku prolisujeme sítem, podle chuti osolíme a přisladíme. Jeli...

—————

16.02.2013 17:18

Bílá křenová omáčka

4 lžíce smetany nebo mléka, 15 g mouky, 2 dl mléka, sůl, podle chuti trocha cukru, 10 g křenu, 5 g másla   Ve čtyřech lžících smetany nebo mléka rozkvedláme mouku, vlijeme do ostatního vařícího mléka a necháme dobře povařit na mírném ohni. Hotovou omáčku osolíme, přisladíme a přidáme do ní...

—————

16.02.2013 17:18

Koprová omáčka

1/4 l mléka, 15 g mouky, sůl, cukr, 1 žloutek, kopr, trocha octa, 1 lžička másla   Za část sladkého mléka můžeme použít kysané mléko nebo kysanou smetanu. Do mléka zamícháme mouku, osolíme osladíme, postavíme na oheň a za stálého míchání připravíme hustý krém.Do něho vmícháme žloutek umíchaný...

—————

16.02.2013 17:16

Pažitková omáčka

4 lžíce smetany nebo mléka, 15 g mouky, 2 dl mléka, sůl 10 g pažitky, 5 g másla   Ve čtyřech lžících smetany nebo mléka rozkvedláme mouku, vlijeme do ostatního vařícího mléka a necháme povařit na mírném ohni.Hotovou omáčku osolíme, přidáme do ní jemně usekanou pažitku a čerstvé máslo. Nakonec...

—————